Thursday, June 01, 2006

Prata med barn! (fråga kanske vad de tycker om upphovsrätt)

Barn, iallafall när de har lärt sig ett språk, är väldigt lika oss vuxna. De ser hör och känner som vi, de har vänner och relationer och de tänker minst lika bra som vi gör. Vi kan kommunicera och förstå varandra utan problem över generationsgränserna.

Den stora skillnaden är att de inte har samma förutfattade meningar som vi har. På gott och på ont byggs deras värlsbild långsamt upp av lärdomar och fördomar och de blir som vi. Nja, inte riktigt. En del av vår egen syn på världen bygger på observationer som inte stämmer längre, för att världen förändras och barnen får här ny kunskap som skiljer sig från våran. Här finns ett utmärkt tillfälle att ta hjälp av barnen. Genom att prata och umgås med de mindre formgjutna individernaoch upptäcka världen pånytt tillsammans med dem får vi en chans att upptäcka brister hos oss själva som riskerar att kosta oss vår världsförankring i framtiden. Förutfattade meningar är bra, men när de inte längre stämmer med världen omkring oss blir de fördomar och hindrar vår egen utveckling. Vi kan inte resetta vår egen hjärna för att bli av med invanda mönster, men med barnens hjälp kan vi upptäcka de mönster de tar till sig från den nya värld de kommit till och med lite god vilja och ihärdighet arbeta in dem i oss själva också.

Sedan var det det här med piratbyrån. Ja, jag pratar inte om piratebay nu, utan om den politiska diskussionssiten om upphovsrättslagen som polisen beslagtog. Om nu polisen tror sig kunna driva att det är olagligt att berätta var upphovsrättsskyddat material finns att hämta för andra (trots att det sedan tidigare finns prejudikat om motsatsen) förstår jag inte varför de gör ett beslag överhuvudtaget. Ingen förnekar ju att verksamheten förekommer. Förhör och dra inför rätta om nu åklagaren tar upp det igen, det verkar bara korkat ta maskinerna innan rätten fastslagit att det är olagligt. Men att ta ner debattforumet där man för en politisk diskussion och inget annat är en helt annan sak, det är en grov inskränkning av yttrandefriheten. Det ska till ganska grova brott om man som en bieffekt ska tumma på rätten att uttrycka sin åsikt, iallafall i min värld. Att man sympatiserar med folk som kanske begår medhjälp till upphovsrättsbrott är inte ett sådant fall.

No comments: