Wednesday, April 05, 2006

Ett verktyg för ökat välbefinnande

Känner du dig lite hängig, trött, sliten eller uttjänt? Eller mår du ganska bra men skulle inte ha något emot att nå nya höjder i ditt lyckorus? Om du inte har gjort det redan föreslår jag att du utforskar möjligheten att stimulera din hjärna med energipulser genom ett av våra trevligare sinnen. Prova till exempel med att vidga dina vyer med högfrekventa, repetativa pulser som skiftar i intensitetsnivåer kombinerat med mer lågfrekventa rytmiskt återkommande urladdningar. Du kommer att märka att hörseln är ett utmärkt sätt att väcka en slumrande hjärna ut tristessens dvala om du bara väljer att mata den med ljud som är avsedda för ändamålet. En bariär som man måste övervinna är förstås att krypa ur sitt skal och hitta musik som inte låter som den man är van vid, då hjärnan snabbt slår på sitt "precis som vanligt"-filer och försätter sig en småmysig nostalgisk dvala när ljuden är alltför välbekanta.

Givetvis går det att använda musik i det syftet också. Det är ett lysande verktyg även när man vill välja vem man är ur sitt arkiv, men nu var det ju inte det vi skulle prata om. Efter att ha testat det här ganska utförligt har jag hittat ett par ingredienser för att snabbväcka geleklumpen i skallen. Instrument spelar inte fantastisk roll, men väl register och hur de används. Miljön och ens egen kropps möjlighet att delta är också av största vikt. Musik med diskantljud som skiftar i styrka, ibland försiktigt i tempo och gärna med underliggande mellanregisterljud som ändrar sin ton och melodi för att harmonisera olika med diskantljuden. Överaskningar är alltid bra också, och humor. Små detaljer som är lite udda och fångar ens uppmärksamhet på någon detalj i musiken. Miljön då? Jo, ett dansgolv är ett fantastiskt ställe att uppleva musik om man verkligen vill gå in i den. Men nu var ju inte det riktigt vårt mål. Det är för mörkt och för få intryck för att stimulansen ska verka åt rätt håll, där närmar man sig istället ett transliknande tillstånd där man fokuserar på sina egna och partners rörelser och samspelet mellan dem. Prova istället att ta på ett par lurar och gå ut på stan där det rör sig mycket folk och händer en del! Du kan fortfarande låta din kropp delta genom att gå i takt.

Känner du för att agera ut lite mer kan du alltid försöka visa dem du möter hur du känner och inte nöja dig förrän du ser att de har reagerat på det.